Основни аспекти в плана за развитие на Общината 2006-2013

  01.02.2006 05:14  

На редовно заседание на 30.01.2006 г. Общинският съвет – гр. Криводол прие Общински план за развитие 2006-2013 г. В плана са залегнали приоритети, цели и мерки, които за сравнително дълъг период от време ще определят прехода към устойчивото социално и икономическо развитие на града и общината, съхранявайки природното и културно богатство.

Като приоритет № 1 в Плана за развитие е заложено постигането на постепенен преход към устойчивото демографско развитие чрез задържане на населението в трудоспособна и детеродна възраст, нарастване на раждаемостта и постигане на положително миграционно салдо в общината.

Цел на този приоритет са развитие и благоустрояване на средата за труд, обитаване и отдих; провеждане на последователна и устойчива общинска политика за завръщане на младите хора и осигуряване на заетост. Мерки: развитие на малките и средни предприятия, привличане на външни инвестиции; осигуряване на допълнителни предимства за млади специалисти и млади семейства; качествено образование за децата; благоустройство; подпомагане на професионалната ориентация на младите за участие в трудовия и управленския живот на общината.

Приоритет № 2 в плана за развитие на община Криводол е формиране на конкурентноспособна структура на общинската икономика и икономически растеж. Целите са: изготвяне и приемане на общ устройствен план на гр. Криводол; развитие и специализация на селското стопанство, на малки и средни предприятия от обработващия стопански сектор; външно инвестиране в областта на туризма, транспортната инфраструктура и промишлеността; дейности и инициативи на общината за подпомагане, партньорство и стимулиране на бизнеса в общината.

Приоритет № 3 е развитие и съхраняване на природното и културно богатство на територията на общината. Целите са: съхранение и преход към устойчиво управление на състоянието на природната среда; съхранение и популяризиране на културно-историческото и природното богатство на общината.

Приоритет №4 е формиране на качествена жизнена среда в община Криводол. Целите по този приоритет са: реконструкция на транспортната инфраструктура; подобряване и поддържане на високо качество на водите в общината чрез проектиране и изграждане на пречиствателни станции за питейни и отпадни води; подобряване на системата за управление на отпадъците; рехабилитация и доизграждане на ВиК мрежата; осветление и енергийна ефективност; развитие на звената за здравеопазване и социални дейности и подобряване на достъпността на населението до центровете за Спешна медицинска помощ; развитие на масовия спорт и специализирани спортни дейности в общината.

Приоритет № 5 е развитие и усъвършенстване на административния капацитет. Целите са: усъвършенстване на административния капацитет при формиране на местната политика – въвеждане на система за управление на качеството на административните услуги, обучение на служителите в администрацията; формиране на програмен и проектен капацитет в общината – усвояване на средствата от Структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС, внедряване на нови програмни продукти, свързани с административното обслужване, създаване на интернет сайт на общината и услуги он-лайн; развитие и задълбочаване на регионалното сътрудничество чрез включване на общината в проекти със съседни общини, в проекти на област Враца и “Асоциацията на Дунавските общини”.

Планът за развитие на Община Криводол за периода 2006-2013 г. е отворен планов документ.