Практическа сесия „Стимулиране на познавателната активност чрез въвеждане на децата в света на математическите отношения”

  31.01.2009 05:48  

На 29 януари 2009 г. в Криводол се проведе практическа сесия на тема „Стимулиране на познавателната активност чрез въвеждане на децата в света на математическите отношения”. Организатори на проявата са Регионален инспекторат по образованието – Враца, Община Криводол и Детските градини в общината. Научен ръководител е д-р Катя Гетова – ДИУУ София.


На сесията присъстваха: г-жа Галина Евденова – Началник РИО Враца, г-жа Даринка Костадинова – ст. експерт «Предучилищно възпитание» към РИО Враца, експертите по образование от общините Враца, Оряхово, Хайредин и Борован, директори и учители на детски градини от областа и др.


Кметът на общината инж. Николай Иванов откри сесията, поздрави участниците и изказа личната си ангажираност към това мероприятие, защото математиката е в основата и на неговото образование. Поздравления към участниците отправи и г-жа Галина Евденова – Началник на РИО Враца. Прочетени бяха поздравителни адреси от Председателя на Общинския съвет г-н Илия Перчинков, от кметовете на общините Враца, Борован и Оряхово, от родителите на децата от ОДЗ „Славейче” – Криводол и др.


Д-р Катя Гетова проведе педагогическа визита с децата от подготвителната група от ОДЗ „Славейче”. Образователната цел бе формиране на представа за числото шест. Децата извършваха дейности за получаване на числото на практическа основа, разбраха и осмислиха зависимости между количества и решиха елементарна текстова задача на практическа и нагледно – образна основа. След визитата участниците дискутираха проблеми, свързани с актуалните педагогически технологии за елементарни математически понятия и представи на децата в предучилищна възраст.
След обяд сесията продължи с представяне на добри педагогически практики. Детските градини от общината представиха свои презентации по образователно направление „Математика”. Срещата завърши с практикум „Пътешествие във вълшебния свят на математиката”.