85 години читалище „Н. Й. Вапцаров – 1924” гр. Криводол

  30.05.2009 07:32  

На 16 май 2009 г. в рамките на Майските културни празници в Криводол се отбеляза 85 годишния юбилей на читалище „Н. Й. Вапцаров – 1924”. Празникът започна на площада пред читалището с песни, хора и кукерско карнавално шествие до мястото, където е създадено през 1924 г. първото читалище „Съзнание”.


След като бяха поднесени венци на паметната плоча, гости и жители на града се събраха в историческия музей, където бе открита изложбата „Феноменът Природа през погледа и сръчните ръце на бай Кънчо”. Кънчо Николов е роден в с. Краводер и това е първата му изложба. С голямата си фантазия и сръчните ръце от нещо на пръв поглед малко и незначително, бай Кънчо създава уникални и причудливи образи.


Празникът продължи в салона на читалището с юбилейния концерт „И живее в нас духа…”, в който участваха всички самодейни колективи при читалището. „В продължение на 85 години нашето читалище издирва, съхранява и разпространява родния фолклор и предава от поколение на поколение художествен опит, който учи на мъдрост, честност, трудолюбие и достойнство”, каза в словото си кметът на Община Криводол инж. Николай Иванов. Гост на празника бе Димитър Гъндев, който прочете поздравителен адрес от Областния и Общинския съвет на БСП – Враца и народните представители от „Коалиция за България”. Поздравителен адрес и грамота пристигнаха от Министерството на културата. Поздравителни адреси от Регионална библиотека „Христо Ботев” Враца, от читалище „Развитие” – Враца, читалище „В. Левски” кв. Сушица – Карлово, читалище „Просвета” – Мездра, читалище „Възраждане” - Бойчиновци.


Танцов състав, Модерен балет, Вокална група „Ботунски славейчета”, Мажоретен състав, Група за стари градски песни „Тавтиомозис”, Група за народни песни, Група за изворен фолклор, формират днес любителското художествено творчество в читалището. Те са съществена част от културния живот на града и общината, участват в прегледи и конкурси на национално, регионално и местно ниво. На основата на мъдростта, традициите и новаторството читалището в Криводол се превръща в съвременен културен център за комуникация и информация.