Великденска изложба в Криводол

  06.04.2012 12:52  

 

Великденска изложба в Криводол
 
По случай наближаващите Великденски празници в Народно читалище „Н. Й. Вапцаров-1924” гр. Криводол бе открита изложба „Възкресението” от приложно изкуство – икони, дърворезба и килимарство и тъкачество. Творбите са на отец Младен Младенов – икони-дърворезба, Милчо Цанов – дърворезба и Йордан Първанов – килимарство и тъкачество.
Авторите и експонатите бяха представени от Калина Тодорова – завеждащ отдел „Краезнание” към Регионална библиотека „Христо Ботев” гр. Враца и Христина Кръстева – главен библиотекар в читалищната библиотека в гр. Криводол.
Отец Младен Младенов е роден в с. Градешница, възпитаник е на Софийската духовна семинария – тогава намираща се в Черепиш. За свещеник е ръкоположен през 1977 г. в Митрополитски храм „Св. Николай” гр. Враца, където служи и обгрижва до ден днешен. Тематиката на представената от него експозиция в изложбата е свързана с пролетните празници и Възкресението.
Милчо Цанов е от с. Моравица. Неговите експонати в изложбата символизират езическата символика на Възкресението – слънцето, коня, юнакът-победител на ламята и заключените води.
Йордан Първанов е роден в с. Градешница. Изработваните от него килими целят да се „съживят традиционните занаяти в областта на ръчно битово художествено тъкане”.
На откриването на изложбата присъстваха кметът на община Криводол Петър Данчев, заместник-кметът Дияна Милетиева, граждани и гости на Криводол.
Христина Кръстева като един от ръководителите на Творческа Вапцарова Артистична работилница сподели, че част от експонатите-икебани и великденска украса са изработени от деца и Нели Димитрова и от Криводол. В изложбата не липсваха и кулинарните умения – празнична питка и великденски козунак на Красимира Ангелова и Силвия Пламенова. Всичко това е знак, че традициите в Криводол са живи и се предават от поколение на поколение.
Изложбата ще бъде отворена за посещение до 17 април.
               
На 12 април /четвъртък/ от 19.00 часа в салона на НЧ „Н. Й. Вапцаров-1924” гр. Криводол – Великденски концерт – 100 минути – музика, песни, танци.