"За войнската слава и чест на предците ни"

  22.11.2012 16:08  

 

Сто години от Балканската война отбелязаха в Криводол
 
На 22 ноември 2012 г. в библиотеката към Народно читалище „Никола Й. Вапцаров-1924” гр. Криводол се проведе конференция, в която взеха участие ветерани от войните. Поводът за мероприятието е 100 години от Балканската война.
 
В срещата участваха кметът на Община Криводол Петър Данчев, заместник-кметът Дияна Милетиева, Галина Маркова – гл. експерт „Хуманитарни дейности”, ученици от кръжока по „Краезнание” от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с. Краводер, Антоанета Георгиева – заместник директор на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, ветерани от войните и техни близки, граждани на Криводол и общината.
 
Паметта на героите беше почетена с едноминутно мълчание.
 
Кметът Петър Данчев връчи грамоти на ветераните от името на Съюза на ветераните от войните на България – област Враца.
 
Под мотото „За войнската слава и чест на предците ни”, главният библиотекар и председател на Постоянната комисия по „Хуманитарни дейности” към Общинския съвет Христина Кръстева представи презентация за участници в Балканската война от Криводол, Баурене, Лесура, Галатин, Градешница и Пудрия. Спомени на съвременници и близки на участници в Балканската война, както и лични документи и снимки бяха включени в конференцията. Личният архив на Цеко Гергов от с. Баурене е предоставен за нуждите на библиотеката.
 
Лични преживявания и спомени споделиха ветераните Цено Димитров от гр. Криводол, Иван Нинов и Евден Цветанов от с. Ракево.
 
В мероприятието взеха участие и внуците на Петко Маринов от с. Лесура.
 
Конференцията завърши с дискусия по повод стогодишнината от Балканската война, с участието и на историка Евгения Иванова.