В Криводол отбелязаха Деня на пчеларя

  08.02.2013 10:29  

Пчеларството е познато и развито в община Криводол още от миналия век. Много хора, дали за удоволствие или за препитание, се обръщат все повече към отглеждането на пчели и производство на пчелни продукти.
Като най-стари пчелари от Криводол се споменават – Цено Костадинов и Йото Йотов.
До 90-те години на миналия век в Криводол е имало пчеларско дружество, но по различни причини то е преустановило дейността си.
Пчелари има във всяко населено място от Ботунския край. Това мотивира читалището в Криводол да инициира среща на всички пчелари в навечерието на техния празник – свети Харалампий.
С подкрепата на общинската администрация и на всичките единадесет читалища от общината на 7 февруари в Народно читалище „Никола Й. Вапцаров-1924” се проведе тематична научно-практическа среща. Така се сложи началото на традиция малко позабравена.
Срещата беше анонсирана с поздравителен адрес от кмета на общината Петър Данчев.
Лекция на тема „Апитерапията и пчелните продукти” представи Геновева Кунчева – медицинска сестра и пчелар.
Главният библиотекар Христина Кръстева представи презентация „Пчели – начин на отглеждане, пчелни продукти и пчеларство”.
За полезността от тази среща говори възникналата идея за сформиране на общинско дружество на пчеларите.
Иван Здравков – пчелар от с. Главаци сподели пред всички: „… Срещнали се двама приятели и от дума на дума стигнали до това, че единият има в джоба си изкаран един лев. До края на разговора им станало така, че и другият си тръгнал с един лев в джоба. Защо го казвам това, защото една идея споделена от двама става реалност. Ако бях на по-млада възраст щях да приема пчеларството като професия и да получавам добри доходи от него и никога нямаше да се редя пред бюрото за безработни. Повярвайте, от опит го знам, в пчеларството има хляб.”
Иван Здравков разказа и за медоносното растение Лофант и за високия добив на мед от него.
Най-голям интерес предизвика изложението на пчелни продукти, произведени от пчеларите от общината. Подреден бе и кът с пчеларска литература и информационно табло.
Водосвет за здраве и богата реколта отслужи отец Николай. Както повелява традицията, момиче в народна носия поднесе питка с мед на всички присъстващи.
 
Тази идея на читалището в Криводол не е самоцел. Екипът за пореден път доказа, че то е място, където не само се развиват таланти в областта на изкуството, но е социо-културен и информационен център, задоволяващ потребностите на местната общност.