15 март - Световен ден на потребителите

  15.03.2013 08:24  

                                         15 март e Световен ден на потребителите
Подходящ момент, да се напомнят основните права на гражданите като потребители и да ги направи по-активни в тяхното отстояване. В българския календар той намира своето място от 2001 г. 
За първи път празникът е отбелязан на 15 март 1983 г. и оттогава става важна дата за потребителските организации в цял свят. Две години по-късно, на 9 април 1985 година, общото събрание на Организацията на обединените нации одобрява идеята той да стане Световен ден за защита на потребителите. Повод за честването и за определянето на тази дата като Световен ден на потребителите е речта на американския президент Джон Ф. Кенеди, който на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите.
Кенеди посочва "четирите основни права на потребителя": правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут.
Впоследствие, са добавени още четири: правото да бъдат задоволени основните потребности, правото на обезщетение, правото на образование, правото на здравословна околна среда.
Именно тези осем права са залегнали в Правилата за защита на потребителите, приети от ООН.
Нека разгледаме състоянието на всяко едно от тези права в България от гледна точка на асоциацията на потребителите.
Потребителско право
Коментар
правото на безопасност
Във все по-глобализиращата се икономика рисковете от придобиване на опасни продукти се увеличават. Това поставя въпросът за ефективен контрол на безопасността. Основната отговорност е на този, който пуска стоката на пазара, но не трябва да се разчита само на това, тъй като на пазара могат да участват е недобронамерени производители. Затова държавният контрол трябва да бъде добре организиран, да внася респект у производителите и доверие у потребителите. Много още трябва да се направи за информирането на потребителите за контролната дейност на институциите.
правото на информация
Търговецът винаги знае повече за предлагания от него продукт от потребителя. Това създава информационна асиметрия и предпоставя риск за потребителя, да не закупи продукт, който в най-голяма степен отговаря на неговите потребности. Поради тази причина, законодателно е установена задължителна информация, която трябва да съпътства стоките и услугите на пазара. Тъй като тя не е достатъчна за разкриване на качествата на продуктите, ние провеждаме сравнителни изпитвания на качеството им. Колкото повече потребители се допитват до нашите резултати, толкова повече ресурси ще имаме да тестваме още продукти.
правото на избор
В България все още има сектори, в които потребителите нямат никакъв избор и в които монополите диктуват условията, макар и зад паравана на държавни регулаторни органи призвани да компенсират естествените недостатъци на монопола. Въпреки че формално е въведена конкуренция в енергетиката, на практика не можем да избираме доставчика си на електроенергия, например. Правото на избор на потребителя се възпрепятства и от нелоялни търговски практики - в някои банки за да си закриете сметката могат да ви поискат такса.
правото да бъдеш чут
Държавните институции в България все още не разбират значението на това право и в повечето случаи взимат своите решения, без да се консултират с потребителските организации или го правят формално. Всякаква форма на диалог с гражданското общество е считана за неконструктивна и дори досадна. Ето един пример: Националният съвет за защита на потребителите е свикван от министъра на икономиката само веднъж за последните четири години, въпреки че законът изисква това да става най-малко три пъти годишно.
правото да бъдат задоволени основните потребности
Това право е насочено основно към най-бедните държави в света, но дори и в България, която е член на Европейския съюз сме свидетели на почти постоянната липса на вода в доста селища.
правото на обезщетение
В България това право все още е само на хартия. Единични са случаите, в които български потребител е бил обезщетен за нанесени му вреди. Проблемна е и съдебната практика, да не се присъждат обезщетения за неимуществените вреди претърпени от потребител с нарушени икономически интереси. Например, ако си купите дефектен телефон връщането на неговата стойност не е достатъчна компенсация за вредите, които сте понесли. Къде остават загубеното време, нерви и пропуснати ползи от неработещия уред?
правото на образование
Макар и бавно потребителското образование си пробива път и в България. За съжаление, не благодарение на, а въпреки действията на българската държава Интернет страницата http://www.aktivnipotrebiteli.bg/ се посещава от над 30 000 потребители месечно, което дава увереност, че и българските потребители все повече се интересуват от правата си.
правото на здравословна околна среда
Все повече продукти на пазара се кичат с определения като "ЕКОЛОГИЧЕН" или "ЕКО". В повечето случаи това са едностранни твърдения на производителите, за които не е много ясно с какво са подплатени. Отговорността за по-чиста и здравословна околна среда е и наша и нищо хубаво не ни чака, докато продължаваме безразборно да изхвърляме боклука си.
                    Предоставената информация е от http://www.aktivnipotrebiteli.bg/
 
На 15 март от 10.00ч. до 16.00ч. Община Криводол обявява „Отворени врати” за потребителите, които ще имат възможност да отправят свои въпроси към Маргарита Петрова - защита на потребителите - стая № 11.