„Пътуващо сандъче” в библиотеката на Криводол

  22.04.2013 11:31  

„Маратон на четенето 2013” стартира в началото на април в читалищната библиотека с участие в националната инициатива на Българската библиотечно- информационна асоциация „Пътуващо сандъче”, което е част от проекта „Въшебната стая”, подкрепен от дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш”.
С вълнуващ празник на първокласниците от СОУ „ Св. Св. Кирил и Методий” в библиотека, в  присъствието на учители, родители, баби и дядовци, представители на Читалищното настоятелство и общественици бе дадено начало на кампанията. След като успешно представиха наученото от Буквара, децата се превъплътиха в герой от приказките и направиха невероятно приказно пътешествие в чудната страна наречена Букволандия. Празникът не свърши до тук, защото децата и всички гости станаха част представената програма на библиотеката в партньорство с ОДЗ „Славейче”,СОУ- Криводол и ОбКМБПМН към общинска администрация   за участие в голямото национално четене.
 На 2 април пред децата от 2-ра група „Мечо Пух” в ОДЗ  с учители Марина Гунчева и Диана Иванова, бе представена   презентация  за вълшебникът-разказвач Х.К.Андерсен. Приказката „Снежния човек” предизвика различни емоции у малчуганите, но голямата изненадата беше прожекция  на филмче по приказката. Впечатленията на децата са запечатани в книжката, която си нарисуваха сами. Пак в група  „Мечо Пух” гостуваха двете сладкодумки Деси и Пати от Тварческата Вапцарова  артистична работилница и зарадваха децата с приказките „Кума Лиса и Ежко Бежко” и „Дядо вади Ряпа”.
В 1-ва група „Таралежи” с учители Петя Костадинова и Искра Арсенова, гостува Маргарита Стамболийска от общинска администрация - доброволец към библиотеката, много  артистично представи пред  децата приказката „Дядовата ръкавичка” и „ Моят ден” в стихчета. При най- малки в училище гостуваха Христина Кръстева - библиотекар и Маргарита Петрова – Секретар на ОбКБППМН. Те представиха пред децата „Вълшебни приказки за лека нощ” и „Карнавал в гората” на Леда Милева.
А как само бе посрещнато „Пътуващо сандъче”!
 В бибиотеката - развълнувани бяха и децата и по-големите читатели и посетители!
В ОДЗ „Славейче”  лично Директора на детското заведение - Лилия Кирилова заедно с децата  и учителките бяха във възторг. Светла Ставрова доброволец към библиотека - гостува на  децата от ПГ в ОДЗ „Славейче” в инициативата „Гоемите четат на малките” със Занимателната азбука и математика  в стихчета и тренинг „Докато играем да познаем”.
В СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” най- малките ученици бяха впечатлени от съдържанието на сандъчето - 22 книжки, с живописни и красиви илюстрации и най- вече с най-известните, най-обичаните приказки и стихове за деца!
На 16 април за децата от втори клас с учители Надя Петкова и Снежана Янакиева проведохме детско литературно утро по повод 120 години от рождение на Елисавета Багряна. Христина Кръстева по много забавен начин с подготвената презентация запозна децата с живота и творчеството на поетесата. Учители и родители - Марина Гунчева, Бистра Николова сложиха начало на верижното четене ,а децата се забавляваха като разиграха нейни стихове.
На 17 април за поредното четене в библиотеката гостуваха децата от Полуинтернатните групи в училище - пак верижно те четоха приказката за „Златното момиче” след което гледаха игралния филм по приказката.
На следващият ден продължихме с четенето в 3-ти клас с българската народна приказка „Момче и вятър”. В трети клас Марина Гунчева, учител в ОДЗ прочете приказката пред учениците, след което  имаха възможност да видят пресъздадената приказка на филм.
Наред с маратона, похода и  пътуващо сандъчето не пропуснахме предстоящото голямото чистене и организирахме детското литературно утро „Строфи за еко кофи”. За него се готвиха децата от полуинтернатните групи с учители Емилия Методиева, Петя Цветкова и Татяна Ангелова.То премина с много емоции и настроение за участниците и за всички присъстващи. Децата можаха да се запознаят с тримата герои- Харти, Пласти и Стъки във филма за деца на ЕкоПак.
„Походът на книгите, Маратона на четенето и „Пътуващото сандъче” направиха и стотици  големи и малки част от голямото четене.
Така библиотеката в Криводол вдъхна живот  на  една невероятна пилотна инициатива на българската библиотечно-информационна асоциация.
А „Пътуващото сандъче”още месец ще продължи своят път в община Криводол за да стигне до всички детски градини и филиали от община Криводол, защото библиотекари, учители, деца и доброволци се обединихме за каузата на  тази прекрасна инициатива и сме убедени в това, че  повече деца трябва да се докоснат до чудесните книжки! А защо не и  всички библиотеки да получим  от това вълшебство за библиотеката, за да радваме все повече и повече деца!