Библиотеката в Криводол се включва в Националната библиотечна седмица

  15.05.2013 14:20  

 

Библиотеката на Криводол за осма поредна година се включва в националната инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация, която по традиция се провежда през месец май. Тази година кампанията е под мотото „ Развити библиотеки за развито общество” и се организира с  подкрепата на Фондация "Америка за България".
 

На 14 май в залата  за мероприятия се състоя дискусионна среща на библиотекарите от общината с участието на представители на местната власт - Дияна Милетиева - зам. кмет, Анелия Николова - Секретар на общината, Галина Маркова –експерт „Хуманитарни дейности”, Маргарита Петрова - Секретар на ОбКБППМН, младежи – доброволци и общественици. Христина Кръстева – гл. библиотекар запозна  присъстващите с основните теми на дискусията и представи презентация „Библиотеките днес са по важни от всякога” и фокусира вниманието на участниците върху създаване клуб „Посланници на библиотеките”.

Христина Кръстева прочете обръщението на ББИА в което на фокус е  диалог за подкрепа както от страна изпълнителната и държавна власт, така и в подкрепа от страна на всички представители на обществото.
..„Основни цели на кампанията са в посока  привличане на вниманието на властите и обществеността към библиотеките и техните възможности да играят ключова роля в развитието на информационното общество, както и да представим облика на съвременната библиотека и приноса към решаването на проблемите на обществото.Да разчупят остарелите схващания за библиотеката като архив на книги и да изградят съвременно разбиране за библиотеката като динамичен център за информация, образование и култура, който предоставя широк диапазон от услуги за гражданите.
 

И още:

В рамките на НБС се поставя началото на национално движение "Посланици на библиотеките". По време на кампанията ще се обърнем към видни представители на българското общество и ще ги поканим да станат "Посланици на библиотеките". Със своето съгласие да участват с името и действията си в движението, те ще изразят своята съпричастност към идеята, че няма развито общество без развити библиотеки.”…
В рамките на НБС са предвидени още две мероприятия: на 16 май „Библиотекар за един ден” с начален курс на СОУ-Криводол и на 17 май седмицата ще бъде закрита с „Приказките оживяват”от децата от ПГ”Детелинки”,които участват в артистичната работилница и ще представят „Пепеляшка”. Децата от Втора група „Мечо Пух”,с ръководител Марина Гунчева ще се представят с „ Приказки за Кума Лиса”.