Открита педагогическа визита в ОДЗ „Славейче“ гр. Криводол

  10.06.2013 12:50  

На 04.06.13 год. в група „Мечо Пух“при ОДЗ „Славейче“ гр. Криводол се проведе открита педагогическа визита на тема: “Ролята на интерактивните методи за възпитаване на ценностно отношение към животинския свят и формиране на съвременно екологично възпитание в детската градина“.
Гости на мероприятието бяха:
г- жа Даринка Костадинова - старши експерт „ПВ“ към РИО Враца
г-жа Красимира Ангелова - главен експерт „Образование” - Община Криводол
доц. д-р Емилия Кирилова- преподавател във ВТУ- филиал Враца,
г-жа Лилия Кирилова- директор ОДЗ “Славейче“ гр. Криводол,
г- жа Димитра Христова- директор на ЦДГ „Калина Малина“,
главни учители и учители от Община Криводол, родители.
Цел на визитата бе привличане на родителите и обществеността към дейността на детската градина за формиране на екологично възпитание на децата. Г-жа Марина Гунчева бе изправена пред предизвикателството да присъедини гостите  към заниманията на децата чрез активното им  участие в тях.
Откритата ситуация започна с презентация, която систематизира представите на децата за животните и техните обиталища.
Със съдействието на целия екип на ОДЗ “Славейче“ бяха организирани кътове за наблюдение на различни животински видове. Така непринудено у децата се формираха умения за разпознаването на видовете животни от една група- насекоми, горски животни, птици и водни обитатели.
По интересен и непринуден начин деца и родители бяха разпределени по групи за индивидуална работа. Тук за първи път родителите се включиха и съдействаха на децата за изпълнение на поставените задачи, с което се пречупи традиционният модел на наблюдение от тяхна страна.
Най-интересна се оказа подвижната игра „Всеки знак в своята къщичка“, чрез която децата се запознаха с правилата за поведение сред природата.
Във визитата се включиха колеги от община Криводол, които проявяват интерес към екологията. Тя бе обект на квалификация на учителите през учебната година. Деца, учители и родители показаха отново, че работейки заедно постигат невероятни успехи, а тяхното взаимодействие е съпроводено с много емоции и усмивки.
 
ОДЗ „Славейче”