В Градешница се състоя тържествена церемония за откриване на монумент на най-старата писменост в света

  23.06.2013 14:57  

С тържествена церемония в село Градешница откриха монумент на Плочката с най-старата писменост в света.
Присъстваха народният представител от 6-ти Врачански избирателен район Тотю Младенов, инж. Николай Иванов – кмет на Община Враца, Дияна Милетиева – зам. кмет на Община Криводол, Валентин Кирилов – кмет на с. Баурене, Иван Борисов – кметски наместник на с. Добруша,  Цветан Ценов – директор на Райфайзенбанк, д-р Стефан Гайд – изтъкнат изследовател в областта на археологията и историческото наследство по нашите земи, акад. Цветан Гайдарски – директор на Академия Орфика, Николай Гърков – скулптор, Петко Хаджийски – бизнесмен и основен дарител и спомоществовател за с. Градешница, проф. д-р на икономическите науки Петко Петков – дарител и спомоществовател, жители и гости на с. Градешница.
Водосвет отслужи Негово Преосвещенство Траянополски епископ Киприян.
„… Откриването на плочката с най-старата писменост в света в местността Градището край нашето село от археолога Богдан Николов през 1969 г. е събитие важно не само за жителите на Градешница, а събитие с огромно историческо значение за целия свят. Затова и нашето желание е да го увековечим. Археологическите разкопки в м. Градището с намерените артефакти допринесоха много за световното историческо наследство и за обособяването на цялата находка като „Култура Градешница.” – изтъкна в словото си кмета на Градешница Магдалин Сълков и още: „… Но всичко днес не би се случило ако не бяха даренията на нашите родолюбиви съграждани проф. д-р на ик. н. Петко Петков – дългогодишен преподавател в Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов, с 50-годишна академична дейност и бизнесменът Петко Хаджийски – дарил 17 000 лв. за обновяване на площада и сега съдарител за изграждане на монумента. Постаментът е изграден с финансовата подкрепа на Община Криводол.”
Сълков благодари на всички допринесли за реализирането на тази идея, на дарителите, на инициативния комитет, на кмета на Община Криводол, на скулптура Николай Гърков – за изсичането на камъка, на Данаил Вълов – директор на керамичната фабрика в Червен бряг, осигурил база и техника, на работниците, взели участие в изграждането на постамента.
Слова произнесоха проф. д-р на ик. н. Петко Петков, д-р Стефан Гайд, който е разшифровал графичните знаци върху глинената плочка и Цветан Гайдарски.
Лентата прерязаха и откриха монумента Магдалин Сълков и проф. д-р на ик. н. Петко Петков.
Церемонията по откриването на монумента завърши с рецитал „Градешница през вековете” на самодейците от клуб „Художествено слово” при НЧ „Бъдеще-1927” – Градешница.