Паметник на загиналите във войните откриха в Добруша

  18.11.2013 07:55  

 

Народният представител от 6-ти Врачански избирателен район Янаки Стоилов и кметът на Община Криводол Петър Данчев откриха паметник на загиналите във войните от село Добруша.
На паметната плоча са изписани имената на 23-ма души от Добруша, загинали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни.
Сред гостите на официалната церемония по откриване на паметника бяха Искра Илиева – общински съветник към ОбС – Криводол, Валентин Кирилов – кмет на с. Баурене, Магдалин Сълков – кмет на с. Градешница, Малин Тончев – кмет на с. Ракево, Маргарита Стойкова – гл. експерт в Областна администрация Враца, Кирил Александров – кмет на с. Бели извор, Ивелина Матева – кметски наместник на с. Пали лула, Таня Георгиева – кметски наместник на с. Портитовци, Цветан Илиев – поет, Лъчезар Генов – председател на Областен съюз на ветераните и офицерите от запаса – Враца, Борис Николов от Областен съюз на ветераните и офицерите от запаса – Враца, Борислав Христов – бизнесмен и изпълнител на проекта, Димитра Христова – Директор на ЦДГ „Калина Малина” с. Ракево, жители на село Добруша.
Загиналите във войните бяха почетени със заупокойна молитва,отслужена от отец Младен. Панихидата беше последвана от водосвет, с осветената от който вода беше благословен новия паметник.
Тържествено слово произнесе кметският наместник на Добруша Иван Борисов, който изказа благодарност на всички, съдействали за издигането на монумента. Войнишкият паметник беше честитен на жителите на селото от Янаки Стоилов, Петър Данчев, Лъчезар Генов.  Слова произнесоха и потомци на загиналите. Прочетен бе поздравителен адрес от инж. Венцислав Василев – областен управител на Област Враца.
Паметта на загиналите във войните от с. Добруша беше почетена с едноминутно мълчание, след което последва полагане на венци и цветя пред паметника в знак на признателност към всички онези, отдали живота си  за майка България
В тържествената церемония взеха участие самодейните колективи от НЧ „Светлина-1927” с. Галатин и група за народни песни при НЧ „Съзнание-1921” с. Добруша.
 
Средствата за паметника и оръдието са осигурени от Министерството на отбраната. Проектът е осъществен с безвъзмездното съдействие на: арх. Николай Нанков, конструктор – инж. Милети Петров, геодезисти - инж. Владимира Луканова, Страхил Танев и Боян Луканов и краеведа Йордан Георгиев. Изпълнител на проекта е фирмата на Борислав Христов. Постаментът е изпълнен с финансовата помощ на Община Криводол и кметът Петър Данчев.
 
След церемонията по откриване на паметника, народният представител Янаки Стоилов и кметският наместник Иван Борисов откриха обновения мост в с. Добруша. Мостът е обновен и разширен със средства на Община Криводол и лично на кмета Петър Данчев.
 
Тържественият ден завърши с водосвет за здраве, отслужен от  отец Младен, освещаване и раздаване на специално приготвения курбан-чорба.