Свети Харалампий - празника на пчеларите в гр. Криводол

  10.02.2016 14:09  
Свети Харалампий - празника на пчеларите в гр. Криводол

В Криводол почитаме Свети Харалампий - празника на пчеларите!
На 10 февруари за трета поредна година читалището и пчеларското сдружение честват деня на светеца-лечител Св. Харалампий. Според поверието Св.
Смята се ,че Св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата и покровител на пчеларите, а за празника му се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве.
Днес е празник на пчеларите и на пчелите.
На този ден рано сутринта се носи мед в храмовете, за да бъде осветен. За да се спазим традицията Водосвет отслужи отец Николай. Празникът уважиха заместник- кметовете на общината Д. Милетиева и А. Иванова Пожелания за здраве на пчеларите и пчелните семейства в Поздравителен адрес от Петър Данчев , кмет на община Криводол, поднесе Д. Милетиева. Поздрав бе поднесен и от Кр. Гешев, член на УС на пчеларското сдружение.В мероприятието участваха граждани и гости, представители на общинска администрация, любители на пчелните продукти. Пчеларите почерпиха с баница и мед, а вкусното изкушение -медени сладки приготви Ивка Кирова. В изложението се включиха утвърдили се пчелари- Захари и Виолина Димитрови,Йорданка и Тодор Тодорови от с. Пудрия, Красимир Гешев от с. Галатин, Ивка Кирова от с. Ботуня Димитър Димитров и Николай Димитров.Лъчезар Марков подари на Музея в Криводол автентична центрофуга за мед от миналия век, за което му благодарим.
Празникът продължи с прожекция на филм"Урок по пчеларство" и както повелява традицията -празникът завърши с богата трапеза- колко повече и по- щедра е, толкова по-голям добив на мед ще има!
Честит празник на всички Пчелари!