Трифон Зарезан в Криводол - 14.02.2016 г.

  15.02.2016 09:41  
Трифон Зарезан в Криводол - 14.02.2016 г.

На „Трифон Зарезан” в Криводол.
За празника на Св. Трифон в Криводол гостува Явор Хайтов- заместник-председателят на 43-тото Народно събрание. Традиционен обичай бе пресъздаден от Групата за изворен фолклор "Ботунски славей" и детският танцов състав "Хранк" при Народно читалище "Никола Вапцаров- 1924". Традициите оживяха ,а ритуала се превърна в истинско тържество.
"Мнозина от съвременните политици не знаят как се зарязват лозите. Аз не съм от тях! Пожелавам Ви реколтата тази година да е добра, а виното от тези лози да опиянява, но да не Ви напива", заяви преди да покаже уменията си Хайтов.
Заместник-председателят на парламента беше дарен от домакините с икона, осветена от отец Николай, както и с бъклица руйно вино, варена кокошка и погача, както повелява традицията. В зарязването се включиха и Домакините - местният винопроизводител Георги Тонев, който обработва 52 декара от сортовете врачански мискет, каберне совиньон и дорнфелдер, и кметът на община Криводол - Петър Данчев. В празника се включиха и  група земеделци с Областният лидер на ЗНС Пламен Ганецовски.
Честит празник на Лозарите, Винарите и Кръчмарите … и на познавачите на хубавото Вино!