ЧЕТИ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ: НЕЩАТА СА ТОЧНО ТАКИВА, КАКВИТО НЕ ГИ ВИЖДАШ!

  20.10.2017 08:58  

ЧЕТИ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ: НЕЩАТА СА ТОЧНО ТАКИВА, КАКВИТО НЕ ГИ ВИЖДАШ!

На 18.10.2017 г. в читалищна библиотека Криводол се проведе информационна тематична среща организирана от МКБППМН, читалищна библиотека и Средно училище „Св. св.Кирил и Методий“ гр.Криводол.

Поводът за срещата е отбелязване на европейския ден за борба с трафика на хора – 18.10. Тази година националната кампания е под наслов „Чети между редовете: Нещата са точно такива, каквито не ги виждаш!“

Глобалната мрежа се използва все повече, както като средство за набиране на хора и трафик с цел сексуална и трудова експлоатация, така и за набиране на хора и експлоатирането им под други форми  –  с цел просия или сключване на насилствен и фиктивен брак.

Средства за набиране на жертвите често са социалните мрежи/фейсбук/ и интернет страници на брачни агенции, агенции за ескорт, сайтове за запознанства, страници, които предлагат работа в сферата на услугите, като помощ в домакинството, сервитьорство и барманство, лични грижи, модели и забавление, строителство, производство, селско стопанство, курсове за обучение и др.

            Изнесената беседа от М.Петрова- секретар на МКБППМН е насочена към информиране на учениците от V, VI и VII кл. по отношение рисковете от въвличане в схеми на трафик на хора чрез интернет и призив за по-висока чувствителност при предприемането на решаващи житейски стъпки, които често пъти биват умело използвани от трафикантите, защото както гласи и основното послание на кампанията, много често „НЕЩАТА СА ТОЧНО ТАКИВА, КАКВИТО НЕ ГИ ВИЖДАШ!“.