Европейски ден без загинали по пътя

  17.09.2018 11:26  

  През 2016 г. по инициатива на TISPOL (Европейска мрежа на пътната полиция) стартира проект „EDWARD”.

 

Целта на проекта е всяка година да има един ДЕН БЕЗ ЗАГИНАЛИ ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПЪТИЩА.

 

Денят за акция през 2018 година е сряда, 19-ти септември.

 

“EDWARD” ще насърчи всички участници в пътното движение да помислят за своето поведение и отношение на пътя.

Водачите несъзнателно, а понякога и съзнателно поставят останалите участници в движението в опасност по много начини, чрез превишаване на скоростта, управление след употреба на алкохол, непоставяне на предпазен колан, ползване на мобилен телефон при движение, ползване на автомобили, негодни за движение по пътното платно, паркиране на автомобилите върху ленти, предназначени за колоездачи, блокирайки пешеходни пътеки, не включвайки светлини или предприемайки рисковани маневри.

Но не само водачите са виновни. Много велосипедисти и пешеходци поемат допълнителен риск като избират да не спазват законовите правила или търсят рисковани преки маршрути за движение. В дните, водещи ни към деня на проект „EDWARD”, организаторите биха искали всички участници в движението по пътищата да помислят, дори и за няколко кратки минути, за рисковете, срещу които се изправят, рисковете, в които могат да поставят другите и какво могат да направят за намаляването на тези рискове.

 

Можете да се присъедините и направите обещание, с което подкрепяте проект „EDWARD” на официалната страница на проекта https://projectedward.eu/bg/

 

Можете да качите своите снимки и видео клипове в социалните мрежи с #ProjectEDWARD